Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zöldséges kötöttgaluska leves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 30 dkg mirelit vajbab
  • 2 db marhahúsleves-kocka
  • bors
  • só

A galuskához

  • 1 evőkanál olaj
  • 2 db tojás
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • víz
  • só

Elkészítése

A sárgarépát és a fehérrépát meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. A vajbabot a répákkal együtt egy fazékba tesszük, és fél liter vízzel lefedve, alacsony lángon pároljuk. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadjuk a húsleveskockát (vagy alaplevet), ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Amíg a levesalap fő, elkészítjük a galuskát. Az olajon üvegesre pirítjuk a finomra reszelt vagy apróra vágott vöröshagymát. Amikor kihűlt, megszórjuk pirospaprikával, és alaposan elkeverjük.

A galuskatésztához a tojásokat összekeverjük a liszttel, egy csipet sóval és egy kevés vízzel, amíg könnyen nyújtható állagot kapunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és egyenletesen elkenjük rajta a paprikás hagymás olajat. A tésztát az egyik végéről kezdve kétszer felhajtjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Minden tésztacsíkot lazán megtekerünk, majd óvatosan “megkötjük” őket, hogy a főzés során ne repedjenek szét.

Amikor a levesben lévő zöldségek megpuhultak, a galuskákat a levesbe tesszük. Egyszerre adjuk hozzá az összeset, és alacsony lángon, fedő alatt kb. 15 percig főzzük. Ellenőrizzük, hogy a galuskák belseje is megfelelően megpuhult-e. Nem kell teljesen puhára főzni, mert a forró lében tovább puhulnak.

Tálalás:

A levest forrón kínáljuk, friss petrezselyemmel díszítve.

https://receptneked.wps.hu/levesek/zoldseges-kotottgaluska-leves/