Elkészítése
Szalonna előkészítése:
A császárszalonnát kis kockákra vágjuk, majd a zsírral együtt egy fazékban ropogósra sütjük. A kész szalonnát kiszedjük a zsiradékból és félretesszük a tálaláshoz.
Leves:
Az újhagymát vékony karikákra vágjuk, a fokhagymát apróra vágjuk. A visszamaradt zsiradékon az újhagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Ezután beletesszük a feldarabolt répát és a petrezselyemgyökeret és félig lefedve pár percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk az alaposan átmosott sárgaborsót, megsózzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, majd felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a borsó félig megpuhul. Ekkor beletesszük a felkockázott krumplit, ha szükséges, utánasózzuk és az egészet készre főzzük.
Tálalás:
A forró levest tányérba szedjük, majd megszórjuk a pirosra sült császárszalonna kockákkal és azonnal kínáljuk.
Tipp:
A leves ízét gazdagíthatjuk babérlevéllel vagy őrölt köménnyel. Ha selymesebb állagot szeretnénk, a megfőtt leves egy részét botmixerrel pépesíthetjük, majd visszaönthetjük az edénybe.

