Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zurek Nikol módra recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 evőkanál sertészsír
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg húsos szalonna
  • 6 db virsli (lehetőleg füstölt ízű)
  • 1 teáskanál tárkony (szárított)
  • fehérborecet (ízlés szerint)
  • só (ízlés szerint)
  • 1 pohár tejföl
  • 1 evőkanál liszt
Zurek Nikol módra

Elkészítése

A sertészsíron megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és a szétzúzott fokhagymát. Ezután hozzáadjuk az apró kockákra vágott húsos szalonnát, majd zsírjára sütjük. Ezt követően kb. 2 liter vízzel felöntjük, és beletesszük a felkockázott krumplit.

Amikor a burgonya már félig megfőtt, hozzáadjuk a felkarikázott virslit. Amikor minden összefőtt, megsózzuk, és a lisztes tejföllel behabarjuk. Ezután tárkonyt szórunk rá, majd jól összeforraljuk.

Miután lekapcsoltuk a gázt, hozzáadjuk a fehérbor ecetet, ettől lesz pikáns az íze (kb. 1 evőkanállal). Levesbetétként főtt tojást is adhatunk hozzá, de anélkül is laktató és ízletes.

Aki szereti, puha kenyérrel is fogyaszthatja.

Sztori:

Két éve nyáron Krakkóban (Lengyelország) nyaraltunk, ahol megkóstoltuk ezt az isteni levest. Annyira ízletes volt, hogy amikor hazaértünk, egyből rákerestem az alapreceptre. Én kicsit változtattam rajta, hogy minél olcsóbban el lehessen készíteni. Az eredeti recept szerint fehér kolbászt (ami nem olcsó) kell beletenni, én ezt füstös ízű virslire cseréltem. Így is isteni.

Levesbetétnek nem rakok bele főtt tojást, abból inkább egy finom sütit sütök 🙂 Mi puha kenyeret szeretünk mellé enni.

Mindenkinek jó étvágyat hozzá!

https://receptneked.wps.hu/levesek/zurek-nikol-modra/