Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Magas antioxidáns tartalmú nyári zöldségek

Napjainkban az egyik legsúlyosabb fenyegetést az egészségünkre a daganatos megbetegedések jelentik. Az elmúlt évtizedek kutatásai rámutattak arra, hogy hogy a táplálkozás, az életmód és a lelki higiéné szoros kapcsolatban áll a rákos betegségek kialakulásának kockázatával.
Budai István budaiistvan Beküldte: 2015.06.23.

Több tucat kutatás bizonyítja, illetve mutatta ki az arányokat, hogy ezeken a területeken minden megtett lépés mennyivel csökkenti a különféle daganatok kialakulásának esélyét.

Amellett, hogy az egészséges táplálkozáshoz hozzájárulnak, számos olyan zöldségféle létezik, amelyek beltartalmi anyagaik révén csökkentik az egyes daganatfajták létrejöttének esélyét, sőt sok esetben a kialakult elváltozás gyógyításában is képesek közreműködni.

[wp_ad_camp_5]

Keresztesvirágúak

Többször írtunk már arról, hogy a keresztesvirágzatúak – mint a káposzta, kelkáposzta, karfiol és brokkoli – több olyan vegyületet is tartalmaznak amelyek nagy hatékonysággal hozzájárulnak a rák megelőzéséhez.

Szabályozzák a sejtek életfolyamatait, az új sejtek létrejöttét, illetve a sejtek osztódását, valamint fokozzák a degenerált sejtek apoptózisát (programozott sejthalálát). A hormonális alapú daganatok – pl. emlő- vagy prosztatadaganat – esetében gátolják a daganat növekedését serkentő hormon hatását.

[wp_ad_camp_5]

Paradicsom

A paradicsom közismerten kiváló gyulladáscsökkentő, de arra vonatkozóan csak az utóbbi években folytattak kutatásokat, hogy milyen hatással van a daganatokra. Bebizonyosodott, hogy a paradicsomban levő likopin nevű antioxidáns elpusztítja az ún. tumorcellákat, aminek a révén gátolja a daganat növekedését.

Zöldborsó és cukkini

A C-vitaminnak számtalan kulcsfontosságú szerep jut a szervezetünk működése során. Egyik legfontosabb ezek közül a szabadgyökök megkötése. A szervezetünkben keletkező szabadgyökök komoly kockázati tényezőt jelentenek a rák vonatkozásában, amellyel szemben egy ilyen hatékony antioxidáns, mint a C-vitamin hatásosan lép fel. Számos gyümölcsünkben megtalálható, de kevesen tudják, hogy a friss zöldborsó az egyik legjobb C-vitamin forrás.

Hasonlóan erős antioxidáns hatással bír a béta-karotin, amelynek kiváló lelőhelye a sárgarépa és a cukkini.

Budai István budaiistvan Beküldte: 2015.06.23.