Elkészítése
A rostélyosokat egyenletes vastagságúra szeleteljük, mindkét oldalát kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. A szalonna zsírjához hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, egy kicsit pirítjuk, majd beletesszük a kisebb darabokra vágott zöldpaprikát. Ezt is pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, és állandó keverés mellett készre sütjük. Télen kész lecsót is használhatunk.
Ezután a felvert tojásokat ráöntjük, és addig sütjük, amíg besűrűsödik. A rostélyosokra egyenletesen elosztjuk és elkenjük a tölteléket, majd feltekerjük őket. Vékony zsineggel átkötözzük.
A felgöngyölt rostélyosokat 2 evőkanál felhevített zsírban mindkét oldalukat elősütjük, majd átszedjük egy megfelelő nagyságú lábosba, lefedjük. A visszamaradt zsírban az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a paprikát, paradicsomot. Egy kevés vízzel fölengedjük, és ráöntjük a rostélyosokra. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, rövid lében pároljuk, ha szükséges, sózzuk.
Amikor már majdnem megfőtt, a rostélyosokat kivesszük a levéből, és lefejtjük róluk a zsineget. A levet tejfölös habarással besűrítjük, majd visszatesszük a rostélyosokat a mártásba, és 5-10 perc alatt összefőzzük. Vajas galuskával kínáljuk.
Sztori:
Csáky Sándor, a magyar konyhaművészet nagy alakja tiszteletére készített ételt én is elkészítettem, és azóta a család kedvence lett!

