Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csáky rostélyos recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 80 dkg marha rostélyos
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 db paprika
  • 1 szem paradicsom
  • 3 fej vöröshagyma ( 1 fej a lecsóhoz)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30-40 dkg lecsó (idényben 30dkg paprika, 20 dkg paradicsom )
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • bors
  • só
  • 4 db tojás
  • 1 kis doboz tejföl (20%)
  • 2 evőkanál finomliszt
Csáki rostélyos

Elkészítése

A rostélyosokat egyenletes vastagságúra szeleteljük, mindkét oldalát kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. A szalonna zsírjához hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, egy kicsit pirítjuk, majd beletesszük a kisebb darabokra vágott zöldpaprikát. Ezt is pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, és állandó keverés mellett készre sütjük. Télen kész lecsót is használhatunk.

Ezután a felvert tojásokat ráöntjük, és addig sütjük, amíg besűrűsödik. A rostélyosokra egyenletesen elosztjuk és elkenjük a tölteléket, majd feltekerjük őket. Vékony zsineggel átkötözzük.

A felgöngyölt rostélyosokat 2 evőkanál felhevített zsírban mindkét oldalukat elősütjük, majd átszedjük egy megfelelő nagyságú lábosba, lefedjük. A visszamaradt zsírban az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a paprikát, paradicsomot. Egy kevés vízzel fölengedjük, és ráöntjük a rostélyosokra. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, rövid lében pároljuk, ha szükséges, sózzuk.

Amikor már majdnem megfőtt, a rostélyosokat kivesszük a levéből, és lefejtjük róluk a zsineget. A levet tejfölös habarással besűrítjük, majd visszatesszük a rostélyosokat a mártásba, és 5-10 perc alatt összefőzzük. Vajas galuskával kínáljuk.

Sztori:

Csáky Sándor, a magyar konyhaművészet nagy alakja tiszteletére készített ételt én is elkészítettem, és azóta a család kedvence lett!

https://receptneked.wps.hu/marha/csaky-rostelyos-3/