A füstölt szalonnát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben enyhén megpirítjuk, utána leszűrjük.
A sült szalonnát félretesszük. Zsírjában aranysárgára pirítjuk az apróra darabolt hagymát, majd rádobjuk a csíkozott marhahúst, az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és addig pároljuk, amíg zsírjára nem pirul.
Kevés vízzel felöntjük, majd fedő alatt majdnem készre főzzük. Időnként meg-megkeverjük, ha szükséges a vizet pótoljuk, majd kakukkfűvel megszórjuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fehérbort is, végül készre pároljuk fedő nélkül, hogy a felesleges leve elpárologjon.
A puliszkához 1 liter forró vízbe tegyünk 1 teáskanálnyi sót, majd folyamatos kavarás mellett öntsük bele a kukoricadarát.
Lassú tűzön addig keverjük, míg be nem sűrűsödik.
A tokányt ízlés szerint a puliszkával és savanyúsággal tálaljuk.