Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Erdélyi tokány recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 80 dkg marhalapocka
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg paradicsompüré
  • 2 db paprika
  • 1 dl fehérbor
  • só
  • bors
  • majoránna
Erdélyi tokány

Elkészítése

A marhalapockát megmossuk és 1 cm vastagságú, 5 cm hosszúságú csíkokra vágjuk. A szalonnát feldaraboljuk, zsírjára sütjük, majd kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is.

Felöntjük a borral, hozzáadjuk a paradicsompürét, és folyamatosan kevergetve néhány percig főzzük. Ezt követően belerakjuk a húst, sózzuk, hozzáadjuk a majoránnát és borsot, valamint a felkarikázott paprikákat is. Lefedve pároljuk, időnként megkeverjük, és amikor a hús zsírjára lesült, kevés vizet öntünk alá, hogy ne száradjon ki. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a sült szalonnát, és még néhány percig együtt főzzük, míg sűrű, ízes szaftot kapunk.

Tálalhatjuk tarhonyával, puliszkával, rizzsel vagy hagymás törtburgonyával, savanyúságot kínálva mellé.

Sztori:

Ezt az ősi magyar ételt a pörkölthöz hasonlóan készítettem, azonban kihagytam az őrölt pirospaprikát, így egy kicsit más, de nagyon ízletes változat lett!

https://receptneked.wps.hu/marha/erdelyi-tokany/