Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Osso bucco recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1,5 kg borjúlábszár
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 szál sárgarépa
  • 3 szál zellerszár
  • 0,5 darab édeskömény
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dl fehérbor
  • 200 g sűrített paradicsom
  • só
  • bors ízlés szerint
  • kakukkfű ízlés szerint

Elkészítése

A konyhakészre előkészített borjúlábszárat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk meg lisztben. Egy nagyobb serpenyőben kevés zsiradékon a hússzeletek mindkét oldalát 4-5 perc alatt pirítsuk meg.

A zöldségeket daraboljuk fel, rakjuk egy késes betétű robotgépbe, majd aprítsuk fel minél kisebre (akár krémes állagúra is apríthatjuk, de ha maradnak benne kicsit nagyobb zöldségek az sem baj).

A serpenyőbe, amiben a húst pirítottuk öntsünk kevés fehérbort és a hús sütése közben visszamaradt pörzsanyagokat kaparjuk fel, rakjuk rá az összeaprított zöldségkeveréket és 6-8 perc alatt pirítsuk le. Adjuk hozzá a paradicsompürét és pár percig pirítsuk össze.

Adjuk hozzá a maradék bort és forraljuk fel, amíg a bornak elfő az alkoholtartalma (ez kb 5-6 perc). Ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel.

Egy nagyobb hőálló edénybe öntsük át, rakjuk bele a húst, adjunk hozzá annyi alaplevet vagy vizet, amennyi éppen ellepi a húsokat. Rakjuk előmelegített sütőbe 170 fokra 1,5-2 órára lefedve az edényt. Ha már 3/4-ig megpuhult a hús, akkor vegyük le fedőt és 35-40 perc alatt süssük készre. Hagyjuk, hogy a szaft besűrűsödjön a hús körül.

https://receptneked.wps.hu/marha/osso-bucco/