Elkészítése
A húst megmossuk és az esetleges faggyú darabkákat eltávolítjuk, majd kisebb kockákra vágjuk. A sertéslábat pedig megkérjük a hentest, hogy karikázza 4-4 darabra (akkor nem lesz szilánkos). Ha igényli konyhakészre tisztítjuk és megmossuk, majd mindet lecsepegtetjük. Akár össze is tehetjük egy edénybe, hiszen egyszerre, egy időben fő meg a kétféle alapanyag.
A kockára vágott vöröshagymát a zsíron megpirítjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a fokhagymát, a feldarabolt paprikát és paradicsomot, a fűszereket, a húsokat és a körmöt. Jól elkeverjük, majd a vörösborral és annyi vízzel felöntjük, hogy a húst ellepje. Felforraljuk és lassú lángon időnként kevergetve vagy a bográcsot meg-megrázva nagyjából 2,5-3 órán át főzzük.
Közben kóstolgatjuk, ha igényli sózzuk és ha nem használunk fedőt. Az elfőtt levet kevés vízzel pótoljuk.
Amikor már puhára főttek a finomságok és kissé sűrű állagú, kellően ragacsos a pörkölt, nem árt gyakrabban keverni, nehogy leragadjon az edény aljára.
Köretként jó magyar módra nokedlit és savanyúságot tálalhatunk, de ízlés szerint bármi más is illik mellé.
Jó étvágyat kívánok!









