Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Székelykáposzta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2 kg savanyú káposzta
  • 1 kg sertéstarja (vagy marhanyak )
  • 1,5 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál füstölt szalonna
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 darab babérlevél
  • 2 dkg szemes bors
  • csipet kömény
  • só
  • bors
  • 5 dkg tarhonya (opcionális)
  • tejföl

Elkészítése

A szalonna zsírját süssük ki, majd a megtisztított és apróra vágott hagymát dinszteljük meg a szalonna zsírján. Ekkor adjuk hozzá a fűszerpaprikát és keverjük el, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is.

A kockára vágott húst rátesszük és addig kevergetjük, amíg saját levet nem enged és nem kap kérget. Ettől lesz pörkölt a pörkölt.

Ha a húsunk szépen megpörkölődött és egy kis kérget kapott minden oldalról, akkor hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát. Hagyjuk, hogy a húsunk saját levét kiengedve félig megpárolódjon.

Főzés közben ízesítsük sóval és borssal.

A savanyú káposztát jól nyomkodjuk ki és ha túlságosan savanyú lenne, akkor többször mossuk át folyó vízzel. Vagdossuk kisebb szálakra, ezután adjuk a káposztát a pörkölthöz, majd a babérlevelet, köményt és a szemes borsot is forgassuk hozzá.

Fedő alatt főzzük a húst és a káposztát puhára. Időnként nézzük meg és ha kell még folyadék, keveset adjunk hozzá.

Amikor a hús és káposzta is teljesen puha, adjuk hozzá a tarhonyát, amit keverjük jól el a káposztában. Fedjük le az edényünket és főzzük puhára a tarhonyát is.

Az elkészült ételünket kóstoljuk meg és ha kell még ízesítsük sóval, borssal.

Friss kenyérrel és tejföllel meglocsolva forrón tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/marha/szekelykaposzta-7/