Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vadasmarha pirított szalvétagombóccal recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 30 dkg minőségi marha lapocka
  • 2 evőkanál zsír

A páchoz

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 5 szem fekete bors
  • 2 fej vöröshagyma felcikkezve
  • 1 citrom héja vékonyra szelve
  • 1 teáskanál mustár (akár mézes is lehet)
  • 3 db babérlevél

A mártáshoz

  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 0,25 fej eller
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál cukor
  • só
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 0,5 citrom leve
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 dl fehérbor
  • 2,5 dl tejföl

A szalvétagombóchoz

  • 5 zsemle felkockázva
  • 10 dkg gomba szeletelve
  • 1 csipet kakukkfű
  • 1 kevés morzsolt majoránna
  • 5 dkg medvehagyma aprítva
  • 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • só
  • őrölt bors
  • 5 dkg töpörtyű apróra vágva
  • 1 teáskanál mustár
  • 3 evőkanál kacsazsír

Elkészítése

A zsemlekockákat a tepsibe helyezem és hagyom szikkadni. Ha erre nincs idő, akkor 50-60 fokos sütőben szikkasztjuk.

A húst előző nap bepácoltam a hozzávalókkal.

A pácból kivéve egy edénybe helyezem, majd a sárgarépát köré teszem és a hagymákat a pácból. A húsok nem vastagok, ezért nem sütök kérget rájuk, mint azt tennénk. A fehérrépát és zellert is ráhelyezem a húsra és felöntöm a fehérborral, majd az ízesítőket is hozzáadom.

Annyit vízzel kiegészítem, hogy ellepje az egészet, hogy ellepje, mert máskülönben kiszárad. Alacsony lángon, lefedve készre főzöm.

A gombóc alapanyagait összedolgozom és elosztom, majd folpackba csomagolom külön-külön, mint a szaloncukrot és szorosan összekötöm. Vizet forralok, majd ha már felforrt, akkor vízbe engedve a becsomagolt gombócokat lefedem, majd takarékon 30 percig főzöm.

A hús mikor elkészül, kiveszem az alapléből és a visszamaradó alaplevet leturmixolom a babérlevél nélkül.

Tejfölt, cukrot, mustárt és citromlevet adok hozzá és beállítom a nekünk kedvező ízre. Felforralom az egészet visszatéve a főzőedénybe.

Ezután a húst szeletekre vágom és a mártásba visszahelyezem. Ha készen van a szalvétagombóc, akkor hideg vízbe teszem hűlni, majd leveszem róla a fóliát és felszeletelem 1 cm-es darabokra.

Egy serpenyőben kacsazsírt hevítek és átsütöm mindkét oldalát. Így tálalom a vadas mellé.

https://receptneked.wps.hu/marha/vadasmarha-piritott-szalvetagomboccal/