Elkészítése
Fontos megjegyezni, hogy mivel a tojás nyersen kerül bele, csak szalmonella ellen kezelt tojást használjunk.
A fokhagymát nagyon finomra összetörjük, és simára keverjük a tojássárgájákkal. Először cseppenként, majd vékony sugárban hozzácsurgatjuk az olajat, miközben folyamatosan keverjük. Ezután citromlével, sóval, őrölt borssal, mustárral és egy csipet cukorral ízesítjük.
Az aiolit általában hideg halakhoz vagy pecsenyékhez, külön kis tálkában szervírozzuk, de kiváló héjában főtt, karikákra vágott burgonyával is salátaként kínálva.
Tipp:
Az aioli hagyományos mediterrán fokhagymás mártás, mely a francia és spanyol konyha egyik alapvetése. Eredeti összetevői a frissen tört fokhagyma, olívaolaj és tojássárgája, amelyeket alaposan összedolgozva egy sűrű, krémes állagot kapunk. Az autentikus aiolit kézi habverővel készítik, hogy levegős és könnyű legyen. A modern változatokban gyakran citromlevet vagy ecetet is adnak hozzá, frissességet és savasságot kölcsönözve a mártásnak. Az aioli tökéletes kísérője lehet tenger gyümölcseinek, grillezett zöldségeknek és különféle húsételeknek.
