A mángold leveleket megmossuk, alaposan lecsepegtetjük. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, majd a sóval és a mángolddal együtt összemixeljük. Ezután egy tálba tesszük, és lassan hozzákeverjük az olívaolajat, amíg krémes állagú szószt kapunk.
A pestót ízlés szerint tovább gazdagíthatjuk friss bazsalikommal, petrezselyemmel, reszelt parmezánnal, pirított fenyőmaggal vagy frissen őrölt borssal. Az így elkészült változat még intenzívebb és gazdagabb ízeket ad.
Tipp
A mángold pesto jól zárható üvegben, a tetején egy vékony réteg olívaolajjal leöntve több napig eltartható a hűtőben. Tésztákhoz, rakott ételekhez, szendvicsekhez vagy akár sült húsok mellé is kiváló.
A mángoldról
A mángold egy rendkívül sokoldalú növény, amely a spenóthoz hasonlóan felhasználható. Levelei párolva, főzelékként vagy tésztaételekhez adva ízletesek, míg szára spárgaszerűen elkészítve köretként is megállja a helyét. Kertben nevelve napos helyet és bőséges öntözést igényel, levelei hatalmasra nőnek. Ha ősszel avarral takarjuk be, tavasszal már korán, gazdag levelekkel hálálja meg a gondoskodást.