Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

4 fonásos, foszlós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 4 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg margarin
  • 3-3,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só

A kalács lekenéséhez:

  • 1 tojássárgája
  • pici tej
  • 1 mk cukor


Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk. A margarint felolvasztjuk.

A lisztet átszitáljuk egy kelesztőtálba. A liszt közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, majd a többi hozzávalót hozzáadva, jól kidolgozzuk, dagasztjuk a tésztát.

A langyos tejet apránként adagoljuk hozzá, mivel a liszt sikértartalmától függ,hogy kell-e mind.

Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk. 4 rudat sodrunk belőle, majd összefonjuk.

Sütőpapírral bélelt kalácsformába tesszük.

A tojássárgáját a tejjel, cukorral összekeverjük, majd lekenjük vele a kalácsot. Letakarjuk és addig kelesztjük újra, míg a formát kitölti.

Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/4-fonasos-foszlos-kalacs/