Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Áfonya lekvárral töltött bécsi fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 3,5dk g olvasztott vaj
  • kb 3 dl langyos tej
  • 1 evőkanál rum
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/2 kávéskanál só
  • házi áfonyalekvár
  • 1 liter olaj a sütéshez


Elkészítése:

Először morzsoljuk az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejbe, majd pihentessük szobahőmérsékleten 15 percig. Ez idő alatt szépen fel fog futni. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a két tojás sárgáját, az egy evőkanál rumot és a sót. Keverjük össze a felfuttatott tejjel, majd a maradék tej hozzáadásával állítsuk össze a tésztát. A dagasztás felénél adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd gyúrjunk belőle könnyű, rugalmas, de egy picit lágyabb tésztát. Kelesztő tálba téve pihentessük kb 45-50 percig.

Borítsuk lisztezett deszkára a tésztát, óvatosan gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki kb 1 cm vastagságúra. Szaggassuk ki fánk szaggatóval. Én most egyel kisebbet használtam, mivel kerekebb fánkokat szerettem volna. Takarjuk le konyharuhával és pihentessük 15-20 percig.

Az olajat forrósítsuk fel, majd süssük ki a fánkokat. Az első egy percben fedővel, a másik 1-1,5 percben fedő nélkül. Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor nem sül át, megég a tészta, viszont az sem jó, ha nem elég forró, mert akkor sokáig tart, amíg megsül és elnehezedik a fánk.

Szedjük papírtörlőre, így felszívja a felesleges zsiradékot. Habzsákba töltve, fánk töltővel töltsük meg a fánkokat lekvárral.

[box style=”info”]Bármilyen lekvárral, krémmel, pudinggal, csokoládéval megtölthetjük. A tetejére tetszőlegesen porcukrot szórhatunk, olvasztott csokoládét, cukormázat kenhetünk. A tésztájába reszelhetünk citrom héjat. A rum nem helyettesíthető rum aromával, ugyanis itt az alkoholnak van szerepe. Sokkal könnyebb lesz a tészta és nem szív magába túl sok olajat. Ha nincs rum jó a pálinka. Szerintem minden háztartásban van. :)[/box]

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/afonya-lekvarral-toltott-becsi-fank/