Elkészítése
Először a tölteléket készítjük el, ki mit szeretne beletölteni. Ha felfőztük az almát vagy a meggyet, akkor hagyjuk kihűlni.
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk sütőpor, a tojásokat, sót és a cukrot, majd alaposan összegyúrjuk.
Két részre osztjuk. Az egyik tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, nagyobbra mint a forma (23 cm), majd beleigazítjuk a sütőformába úgy, hogy legyen pereme.
Kevés darált kekszet szórunk a lapra és ráterítjük egyenletesen a tölteléket.
A maradék tésztát is kinyújtjuk, majd rátesszük a formára és börbevágjuk vagy sodrófával végiggurítunk rajta, így a széle, ami nem kell le fog esni.
A leeső darabokat összegyúrjuk és ízlés szerint díszítjük vele a pite tetejét. Készíthetünk rácsot, különböző mintákat vagy a szélére csíkot.
Felvert tojással lekenjük, majd néhány helyen megszurkáljuk.
180 fokra melegített sütőben kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.


