Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Alap pitetészta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 40 dkg finomliszt
  • 12 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

Tetejére

  • 1 tojás

Elkészítése

Először a tölteléket készítjük el, ki mit szeretne beletölteni. Ha felfőztük az almát vagy a meggyet, akkor hagyjuk kihűlni.

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk sütőpor, a tojásokat, sót és a cukrot, majd alaposan összegyúrjuk.

Két részre osztjuk. Az egyik tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, nagyobbra mint a forma (23 cm), majd beleigazítjuk a sütőformába úgy, hogy legyen pereme.

Kevés darált kekszet szórunk a lapra és ráterítjük egyenletesen a tölteléket.

A maradék tésztát is kinyújtjuk, majd rátesszük a formára és börbevágjuk vagy sodrófával végiggurítunk rajta, így a széle, ami nem kell le fog esni.

A leeső darabokat összegyúrjuk és ízlés szerint díszítjük vele a pite tetejét. Készíthetünk rácsot, különböző mintákat vagy a szélére csíkot.

Felvert tojással lekenjük, majd néhány helyen megszurkáljuk.

180 fokra melegített sütőben kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/alap-piteteszta/