Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás – diós fánkok recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Kelt tésztához

  • 0,5 kg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál rum

Töltelék

  • 2 db közepes alma
  • 3 evőkanál darált dió
  • fahéj
  • cukor

Elkészítése

A tejet meglangyosítom, hozzáadom a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, amíg halvány barna hab képződik a tetején.

A lisztet összekeverem a sóval, hozzáöntöm a felfutott élesztőt, majd hozzáadom a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, és a rumot. A tésztát robotgép dagasztókarjával alaposan megdagasztom, majd letakarva hagyom duplájára kelni.

Közben a töltelékhez az almákat nagy lyukú reszelőn lereszelem, kinyomkodom a levét, majd összekeverem a darált dióval, fahéjjal, és cukorral. Érdemes megkóstolni, hogy elég édes-e.

A megkelt tésztát ketté osztom. Az egyik felét téglalap alakúra, nagyjából 1 cm vastagra nyújtom, megkenem a töltelék felével, majd feltekerem. A tekercset 2-3 centis csigákra darabolom. A tészta másik felével is ugyanígy járok el.

A csigákat hagyom még 30 percig kelni, majd forró zsiradékban oldalanként kb. 1-1 perc alatt aranybarnára sütöm. Porcukorral megszórva tálalom.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/almas-dios-fankok/