Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 csipet só
- 4 csapott ek cukor
- 60 ml napraforgóolaj
- 1 tojás
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 3 ek tejföl
Töltelék:
- 3 közepes alma
- 10 dkg darált dió
- 1 csapott ek cukor
- 5 dkg vaj
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítése:
Tészta készítése:
Az élesztőt kis cukorral langyos tejbe morzsoljuk, és hagyjuk felfutni.
A liszteket tálba tesszük, a vajat megmikrózzuk (épp csak lágyra, nem forróra), és a liszthez adjuk 1 tojással, olajjal, a cukorral, csipet sóval és az olajjal együtt. A felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk . Jól összegyúrjuk (15 perc), hogy egy lágy, kellemes tésztát kapjunk, ami nem ragad a kezünkhöz és a tálhoz sem, de arra ügyeljünk, hogy a tészta ne legyen kemény!
40 percet letakarva tiszta konyharuhával, meleg helyen hagyjuk kelni.
Az almát megpucoljuk, cikkelyekre vágjuk (kb. 1,5-2 cm vastag ék alakú szeletek). A diót a cukorral összekeverjük, és ebben megforgatjuk az alma cikkelyeket.
A duplájára kelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 3 egyenlő kis cipót formálunk. Kör alakú, fél centi vastag kis lapokat nyújtunk. A kör alakú lapokat felosztjuk cikkekre.
A körcikkeket habosra kikevert vajjal megkenjük (csak azt a felét, amire az alma cikkelyeket tesszük).
A megkent tészták szélesebb felére helyezzük a diós-cukros almákat, és betekerjük. Az így kapott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Tojással megkenjük a tetejüket, és 20 perc pihentetés után 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt pirosra sütjük.
[box style=”info”]A cukor lehet több is, ha édesebben szeretjük, és fahéjat is szórhatunk az almára.[/box]