Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás kígyórétes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 500 g finomliszt
  • 25 g élesztő
  • 200 ml tej
  • 100 g vaj (vagy margarin)
  • 2 evőkanál cukor
  • 0,5 kávéskanál só
  • 1 db tojás
  • reszelt citromhéj

Az alma töltelékhez

  • 1 kg alma
  • cukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • fahéj

A kenéshez

  • 1 db tojássárgája
  • 1 teáskanál tej

A szóráshoz

  • fahéjas cukor

Elkészítése

szerint 10-15 percig pároljuk, de nem szükséges teljesen elpárologtatni a levét. Kevés vízben elkeverjük a pudingport, majd hozzáöntjük az almához, és felforraljuk, hogy besűrűsödjön. Fahéjjal ízesítjük, majd langyosra hűtjük.

A tésztához 100 ml meleg tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót egy kelesztő tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék meleg tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, majd kétfelé vesszük. Mindkét részből téglalap alakú lapot nyújtunk. A tésztákat három egyenlő részre osztjuk finoman, késsel megjelölve. A szélső részeket a középső harmadig 2 cm-enként ferdén bevagdossuk.

A középső részre halmozzuk az almás tölteléket, majd a széleket visszahajtjuk a töltelék fölé. Először a tészta végeit hajtjuk vissza, hogy a sütés során ne folyjon ki a töltelék. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

A tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával. A sütés vége felé megszórjuk fahéjas kristálycukorral, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Langyosan szeleteljük a süteményt.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/almas-kigyoretes/