Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás párna recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 0,5 dl olaj
  • csipet só
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 tojássárgája

Töltelék

  • 5 darab alma
  • cukor ízlés szerint
  • fahéj ízlés szerint
  • vaj

Tetejére

  • 1 tojás felverve
  • fahéjas porcukor

Elkészítése

A tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mérjük és tésztát dagasztunk belőle kb 15 perc alatt. Ha nincs gépünk, akkor természetesen kézzel is összegyúrhatjuk, majd dagasztjuk a tésztát.

A kész tésztát letakarjuk és kb 1 órán át kelesztjük.

Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, magházát kivágjuk és apróra daraboljuk. A vajat felolvasztjuk, rátesszük az almát, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd megpároljuk.

A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk és két részre osztjuk. Az egyik tésztát kör alakúra kinyújtjuk (kb 30 cm átmérőjűre), majd 4 cikkre vágjuk. A háromszögekegyforma oldalán, párhuzamosan 3-3 bemetszést ejtünk. A tészta közepére halmozunk 1-2 ek almás tölteléket, majd először az egyik sarkát hajtjuk át a másik oldalra és itt a sarkát lenyomkodjuk, majd a másik sarkát hajtjuk át és kissé összenyomkodjuk. Az alját is összenyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

A maradék tésztákat is ugyanígy készítjük el.

Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A sütiket felvert tojással lekenjük, majd amikor a sütő bemelegedett (csak addig kell keleszteni, amíg a sütő felmelegszik) betoljuk a tepsit és kb 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/almas-parna-2/