Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók a tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg margarin
  • 1,5 dl tejföl
  • 10 dkg porcukor
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez

  • 1,5 kg alma
  • cukor (vagy méz)
  • 1 kiskanál fahéj
  • 3-4 evőkanál darált dió

Elkészítése

A töltelékhez az almát lereszeljük, és fedő alatt egy lábasban megpároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot vagy mézet és az őrölt fahéjat. Alaposan összekeverjük.

A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral és a porcukorral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tejfölt, a vaníliás cukrot és annyi citromlevet, hogy könnyen gyúrható, rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát kettéosztjuk.

Az egyik tésztadarabot tepsi méretűre (25×39 cm) nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tésztalapot megszórjuk darált dióval, majd egyenletesen rákenjük a tölteléket.

A másik tésztadarabot kissé nagyobbra nyújtjuk, hogy a tetejét befedhessük, és maradjon egy kevés tészta a rácsozáshoz. A töltelék tetejére helyezzük a második tésztalapot, és a széleknél óvatosan lenyomkodjuk.

A megmaradt tésztából derelyevágóval csíkokat vágunk, amelyeket a sütemény tetejére helyezünk rácsozatként. Az egész süteményt cukros vízzel lekenjük, a rácsokat is. Végül enyhén megszórjuk kristálycukorral.

180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A sütés végén alufóliával lefedjük, hogy a teteje ne égjen meg. Hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/almas-pite-13/