Elkészítése
Hozzávalók:
- 1 kg reszelt alma
- 50 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 14+12 dkg cukor
- 3 tojás sárgája
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál tejföl
- 1 csapott ek fahéj
- 1 egész tojás
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, összegyúrjuk a zsírral, 14 dkg cukorral, a tojások sárgájával és a tejföllel. Eleinte nehézkesen áll össze, de szép nyújtható tésztát fogunk belőle kapni. Ha ez megvan, akkor kettéosztjuk 1/3 – 2/3 arányban.
A nagyobb tésztát kinyújtjuk 20×35-ös tepsi méretűre, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
Annyi almát pucolunk meg, amiből 1 kg reszelt alma lesz (kb 1,5 kg). A levét kinyomkodjuk, majd a tésztára rétegezzük. 12 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot és egy pici fahéjat összekeverünk, majd az almára szórjuk. Kinyújtjuk a maradék tésztát és befedjük vele a tölteléket. A szélét lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk és felvert tojással megkenjük. 200 fokon 30-35 percig sütjük.
