Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 2-3 evőkanál zsír
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés cukor
  • 1 csipet só
  • reszelt citromhéj
  • 1 kis doboz tejföl

A töltelékhez

  • 2-3 kg alma (ki milyen vastagon szereti )
  • cukor
  • kb 2 dkg fahéj
  • citromhéj
  • 1 marék búzadara
Almás pite

Elkészítése

A lisztet elkeverjük a sóval, kevés cukorral, sütőporral és szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk benne a zsiradékot. Ezután összegyúrjuk a tejföllel és a tojássárgájával. Ha a tészta összeállt, fél órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben kezelhető legyen.

Amikor a tészta pihent, két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, és egy kizsírozott tepsibe fektetjük. Rászórjuk a búzadarát, majd elterítjük rajta a lereszelt, levétől kinyomkodott almát héjastul. Az almára cukrot, fahéjat és citromhéjat szórunk. Erre helyezzük a másik kinyújtott tésztalapot, majd villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne repedjen szét a gőztől. A tetejét megkenjük tojásfehérjével, és villával díszítésként hosszanti és keresztirányú csíkokat húzunk rá.

Miután a sütemény megsült, kockákra vágjuk és porcukorral meghintjük. A széle hagyomány szerint a szakácsnőé, a többi a vendégeké.

Sztori:

Barátnőm megkért, hogy süssek valami édességet az unokája születésnapjára, mivel két napos ünnepséget tartottak. Az egyik napon a felnőttek, a másikon a gyerekek ünnepeltek, így úgy gondoltam, nagyobb mennyiséget sütök. Hát, éppen hogy elég lett!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/almas-pite-7/