Elkészítése
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 kk cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 15 dkg vaj
- 0,5 dl tejföl
- 1 tasak sütőpor
- 1 ek víz
- 6 nagyobb alma
- 15 dkg cukor
- csipet só
- 1 citrom
- 1 tk őrölt fahéj
- 0,5 vanília rúd
- 3 cl fehér rum
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 15 dkg dió
- 1 tojás
- porcukor
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, majd összekeverjük a sütőporral, sóval és cukorral, egy halmot készítünk a deszkán. A mélyedésbe tesszük a kockára vágott vajat, a tejfölt és a felvert tojást. Átgyúrjuk, míg összeáll a tészta és sima felületű nem lesz. Fóliába csomagoljuk és a hűtőben pihentetjük egy órát.
Közben elkészítjük a tölteléket. A dió felét felaprítjuk. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Egy lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a citromot, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, valamint az aprított diót. Tíz percig pároljuk, majd beleöntjük a rumot.
A hűtőből kivett tésztát kétfelé osztjuk, a tepsi méretére (kb 23*36 cm-es) nyújtjuk 4-5 mm vastagságban.
A tepsit kilisztezzük, erre fektetjük a nagyobbik tésztalapot, a széleket eldolgozzuk. Megszórjuk a zsemlemorzsával, erre simítjuk a tölteléket, majd rátesszük a másik lapot. Megkenjük tojással, villával megszurkáljuk és rászórjuk a diót.
180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel kb 30 percig sütjük. Amikor kihűlt felvágjuk és megszórjuk porcukorral.

