Elkészítése
Tészta:
A hozzávalókból szép sima, puha tésztát gyúrunk és folpackba csomagolva 30-40 percig a hűtőben dermesztjük.
Töltelék:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a cukorral és 10-15 perc elteltével kissé kinyomkodjuk a levétől.
A menta ágakról leszedjük a leveleket, aprítóba tesszük, hozzáadunk pár evőkanálnyit az almahúsból és a lévéből, majd pár másodperc alatt pépesre aprítjuk, végül hozzáöntjük a kinyomkodott almához. Rászórjuk a fűszereket és a lereszelt citromhéját, 1 ek búzadarát, a mazsolát, majd jól összekeverjük.
Összeállítás:
A tésztát elfelezzük és lisztezett felületen fél cm vastagra kisodorjuk és az egyiket sütőpapírral bélelt (vagy zsiradékkal kikent és lisztezett) nagy tepsibe (gáztepsi 34*38 cm) fektetjük. A szélein peremet hagyunk és a lelógó széleket formára vágjuk.
1-2 ek búzadarával megszórjuk (attól függ, mennyire lédús az alma) és rákanalazzuk a tölteléket, szépen elsimítjuk, majd a tetejére is szórunk kevés darát.
Ráhelyezzük a másik kisodort tésztalapot, méretre vágjuk és megkenjük a tetejét a felvert tojással. Villa hegyével a széleit lenyomkodjuk, ízlés szerint mintázzuk a tetejét és több helyen megszurkáljuk.
Sütés:
200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt (félúton már légkeveréssel) megsütjük.
Miután kihűlt, felszeleteljük és ízlés szerint porcukorral is szórhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!


