Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás pite mentával recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 90 dkg finomliszt
  • 1,5 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 35 dkg margarin
  • 3 tojás
  • 15 dkg cukor

Töltelék

  • 2,2 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • csipet fahéj
  • csipet szegfűszeg (őrölt)
  • 1 marék mazsola
  • 1 citrom héja
  • 4 szál menta (friss )
  • 4 evőkanál búzadara

Tetejére

  • 1 tojás

Elkészítése

Tészta:

A hozzávalókból szép sima, puha tésztát gyúrunk és folpackba csomagolva 30-40 percig a hűtőben dermesztjük.

Töltelék:

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a cukorral és 10-15 perc elteltével kissé kinyomkodjuk a levétől.

A menta ágakról leszedjük a leveleket, aprítóba tesszük, hozzáadunk pár evőkanálnyit az almahúsból és a lévéből, majd pár másodperc alatt pépesre aprítjuk, végül hozzáöntjük a kinyomkodott almához. Rászórjuk a fűszereket és a lereszelt citromhéját, 1 ek búzadarát, a mazsolát, majd jól összekeverjük.

Összeállítás:

A tésztát elfelezzük és lisztezett felületen fél cm vastagra kisodorjuk és az egyiket sütőpapírral bélelt (vagy zsiradékkal kikent és lisztezett) nagy tepsibe (gáztepsi 34*38 cm) fektetjük. A szélein peremet hagyunk és a lelógó széleket formára vágjuk.

1-2 ek búzadarával megszórjuk (attól függ, mennyire lédús az alma) és rákanalazzuk a tölteléket, szépen elsimítjuk, majd a tetejére is szórunk kevés darát.

Ráhelyezzük a másik kisodort tésztalapot, méretre vágjuk és megkenjük a tetejét a felvert tojással. Villa hegyével a széleit lenyomkodjuk, ízlés szerint mintázzuk a tetejét és több helyen megszurkáljuk.

Sütés:

200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt (félúton már légkeveréssel) megsütjük.

Miután kihűlt, felszeleteljük és ízlés szerint porcukorral is szórhatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/almas-pite-mentaval/