Elkészítése
Először is, a tésztához való vajat apró kockákra vágjuk, majd rászitáljuk a lisztet, sót, porcukrot. Ezt szétmorzsoljuk, és felöntjük vízzel. Addig gyúrjuk, míg rugalmas tésztát nem kapunk, ami nem ragad (ha kell, lisztet vagy vizet adhatunk hozzá). Ha kész, becsomagolva 20-25 percre a fagyasztóba tesszük (folpack jobb, alufóliával hosszabb ideig tart, kb. 35 perc).
Miközben a tészta pihen, előkészítjük az almákat. Megpucoljuk, kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk, vigyázva az ujjainkra. A szeleteket kicsit leöblítjük, majd egy edénybe tesszük. A citromlevet és az összes többi hozzávalót ráöntjük, és jól összekeverjük.
Ha a tészta ideje letelt, elővesszük, félbe vágjuk, és kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. Egy piteformát kivajazunk, beletesszük a tésztát, a kilógó széleket levágjuk. Beletesszük a tölteléket (anélkül a lé nélkül, amit eresztett), és a levéből csak 2-3 evőkanállal teszünk rá. A vajat apró kockákra vágjuk, és rászórjuk. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és rárakjuk a töltelékre. Ha maradna még tészta, abból fonhatunk egy kis koszorút a pite szélére.
A tetejét villával vagy késsel megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni, majd vízzel meglocsoljuk és porcukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük.
Nagyon finom melegen, hidegen… mindenhogyan. Jó étvágyat!
