Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás pite (mint az Amerikai pitében) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1,5 dl víz
  • csipetnyi só

A töltelékhez

  • 80 dkg alma (annál jobb, minél többféle)
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás porcukor
  • 2,5 evőkanál liszt
  • 1 púpos kávéskanál fahéj
  • 0,5 kávéskanál szerecsendió
  • 0,5 db citrom leve
  • 1 marék mazsola
  • 5 dkg vaj

Tetejére

  • víz
  • porcukor

Elkészítése

Először is, a tésztához való vajat apró kockákra vágjuk, majd rászitáljuk a lisztet, sót, porcukrot. Ezt szétmorzsoljuk, és felöntjük vízzel. Addig gyúrjuk, míg rugalmas tésztát nem kapunk, ami nem ragad (ha kell, lisztet vagy vizet adhatunk hozzá). Ha kész, becsomagolva 20-25 percre a fagyasztóba tesszük (folpack jobb, alufóliával hosszabb ideig tart, kb. 35 perc).

Miközben a tészta pihen, előkészítjük az almákat. Megpucoljuk, kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk, vigyázva az ujjainkra. A szeleteket kicsit leöblítjük, majd egy edénybe tesszük. A citromlevet és az összes többi hozzávalót ráöntjük, és jól összekeverjük.

Ha a tészta ideje letelt, elővesszük, félbe vágjuk, és kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. Egy piteformát kivajazunk, beletesszük a tésztát, a kilógó széleket levágjuk. Beletesszük a tölteléket (anélkül a lé nélkül, amit eresztett), és a levéből csak 2-3 evőkanállal teszünk rá. A vajat apró kockákra vágjuk, és rászórjuk. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és rárakjuk a töltelékre. Ha maradna még tészta, abból fonhatunk egy kis koszorút a pite szélére.

A tetejét villával vagy késsel megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni, majd vízzel meglocsoljuk és porcukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük.

Nagyon finom melegen, hidegen… mindenhogyan. Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/almas-pite-mint-az-amerikai-piteben/