Hozzávalók:
- 6 dl tej
- 3 tojás
- 60 dkg liszt
- csipetnyi só
- 4 dkg élesztő
- 3 ek cukor
- 1 ek zsír
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
A kovász elkészítéséhez tejből 2 dl-t elveszünk, melyben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, 2-3 evőkanál lisztet és felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a kovászt és az összes többi hozzávalót összekeverjük és dagasztjuk.
Ezután 30 percig pihentetjük a tésztát.
Miután megkelt, átgyúrjuk, kinyújtjuk ujjnyi vastagra és két méretű (8 cm és 1 cm átmérőjű) szaggató segítségével készítünk belőle “lyukas” fánkot.
Ha a szaggatással végeztünk, akkor letakarjuk a fánkokat és további fél órán keresztül pihentetjük, majd olajban kisütjük. Miután kihűltek tetszőleges módon díszíthetjük (csokival, cukormázzal, mogyoróval, színes cukorkákkal).