Az élesztő előkészítése:
Az élesztőt a langyos vízben kevés cukorral összekeverjük, majd állni hagyjuk, amíg megkel.
A tészta összeállítása:
A lisztet elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és sóval. A langyos tejet a tojással és az olvasztott vajjal simára keverjük, majd a lisztes keverékhez adjuk. Végül az élesztőt is hozzáöntjük és alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd dagsztjuk kb 10 percig.
Kelesztés és formázás:
A tésztát letakarva, langyos helyen legalább egy órán át kelesztjük.
Kelesztés után lisztezett felületen kinyújtjuk, majd pizzavágóval vagy éles késsel ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle (a rudak hossza tetszőleges lehet).
Sütés és díszítés:
A megformázott és méretre vágott tésztákat forró olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre stedve lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot.
Amikor kihűltek, akkor a rudak egyik végét olvasztott fehér- vagy étcsokoládéba mártjuk, végül dekorcukorral megszórjuk.
Tipp:
A csokoládés díszítés helyett a frissen kisült rudakat fahéjas porcukorba is forgathatjuk. Ha pedig különlegesebb ízekre vágyunk, akkor próbáljuk ki a darált dióval, kókuszreszelékkel vagy aprított pisztáciával való szórást is.