Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Aranygaluska recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 1 kg finomliszt
  • 4 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 4 db tojássárgája
  • 10 dkg margarin
  • 1 csipet só
  • cukor
  • 1 db citrom reszelt héja

Tetejére

  • 25 dkg darált dió
  • 30 dkg margarin
  • 20 dkg cukor

Pudinghoz

  • 3 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1,5 liter tej
  • cukor

Elkészítése

1 dl langyos tejhez kevés cukrot adunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgájákat, a megolvasztott margarint, a citrom reszelt héját, egy csipet sót és ízlés szerint cukrot. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd a maradék langyos tejjel lágy, rugalmas tésztát gyúrunk. Cipóvá formázzuk, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Közben a darált diót összekeverjük a cukorral, és egy tepsit kikenünk margarinnal.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat szorosan egymás mellé helyezzük a tepsiben, megszórjuk a cukros dióval, és meglocsoljuk olvasztott margarinnal. Erre ismét egy sor tészta kerül, majd újra cukros dió és margarin, míg az alapanyagok el nem fogynak. Az utolsó rétegre olvasztott margarint locsolunk.

A tepsit hideg sütőbe tesszük, és közepes hőfokon (170 °C) kb. 35-40 perc alatt sütjük.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a vaníliás pudingot. A pudingport a tejben csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd közepes lángon folyamatos keverés mellett besűrítjük.

Az aranygaluskát vaníliás pudinggal tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/aranygaluska-3/