Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Aranygaluska recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 2 dl tej
  • kevés cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 kiskanál só

A kenéshez

  • kb 15 dkg olvasztott margarin

A szóráshoz

  • 20 dkg darált dió
  • porcukor

Az öntethez

  • 1 liter tej
  • 1,5 csomag vaníliás puding
  • cukor

Elkészítése

Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. A lisztbe elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a reszelt citromhéjat, majd a sót is. Összedolgozzuk, és meleg helyen körülbelül 1 órán át kelesztjük.

Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval félköröket szaggatunk belőle. Egy hőálló edényt kikenünk olvasztott margarinnal, az aljára kevés zsemlemorzsát szórunk. A tésztadarabokat sorban belerakosgatjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, majd cukrozott darált dióval megszórjuk. Így rétegezzük, amíg a tészta el nem fogy, a tetejére is dió kerül.

Vaníliaöntettel tálaljuk, amelyhez 1 liter tejből és másfél csomag vaníliás pudingporból a szokásos módon készítjük el az öntetet.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/aranygaluska-5/