Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Aranygaluska Katától recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 cs szárított)
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej (langyos )
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 30 dkg darát dió
  • 20 dkg cukor
  • 0,5 citrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj (kb, olvasztva)

Elkészítése

A dióhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citrom héját lereszelve.

Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.

A tojássárgákat a cukorral és a puha vajjal habosra kavarjuk. Végül a többi hozzávalót is hozzáadjuk és addig dolgozzuk, amíg hólyagos nem lesz.

Letakarva, fél óráig kelesztjük langyos helyen.

Ha megkelt a tészta, ujjnyi vastagra nyújtjuk és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Egy jénait vagy kisebb tepsit kikenünk olvasztott vajjal és megszórjuk darát dióval. Minden kis pogácsát az olvasztott vajba forgatunk, majd beleteszünk egy sort a tálba. Megszórjuk darált dióval és a rétegezést addig ismételjük, míg el nem fogynak a hozzávalók. Legfelülre tészta kerüljön és a tetejét is kenjük meg vajjal.

Újra pihentetjük fél órát, végül 175 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük kb 50 perc alatt.

Magában vagy vanília sodóval tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/aranygaluska-katatol/