Elkészítése
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a csipet sót, a cukrot és a felfuttatott élesztőt. Annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát alaposan kidolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen egy órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A galuskákat először olvasztott vajba, majd a cukorral elkevert darált dióba mártjuk. Egy kivajazott, lisztezett tepsibe egymás mellé sorakoztatjuk a galuskákat.
Ha egy sort elkészítettünk, a tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk cukros dióval. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. A tepsiben hagyjuk a galuskákat további 15-20 percig kelni.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és a galuskákat körülbelül 25-30 perc alatt szép, arany színűre sütjük.
A sodó elkészítése:
A tojássárgáját kb. 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel csomómentesre keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, majd lassan, folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez öntjük.
A keveréket visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel, mert a sodó csomós lehet.
Amikor a sodót levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat, amíg teljesen elolvad.
A tojásfehérjéket 2 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a még meleg sodóhoz forgatjuk, hogy könnyű, habos mártást kapjunk.

