Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Aranygaluska vanília sodóval recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • kb 2 dl tej

A szóráshoz

  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj

A sodóhoz

  • 0,5 liter tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál finomliszt

Elkészítése

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a csipet sót, a cukrot és a felfuttatott élesztőt. Annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát alaposan kidolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen egy órán át kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A galuskákat először olvasztott vajba, majd a cukorral elkevert darált dióba mártjuk. Egy kivajazott, lisztezett tepsibe egymás mellé sorakoztatjuk a galuskákat.

Ha egy sort elkészítettünk, a tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk cukros dióval. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. A tepsiben hagyjuk a galuskákat további 15-20 percig kelni.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és a galuskákat körülbelül 25-30 perc alatt szép, arany színűre sütjük.

A sodó elkészítése:

A tojássárgáját kb. 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel csomómentesre keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, majd lassan, folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez öntjük.

A keveréket visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel, mert a sodó csomós lehet.

Amikor a sodót levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat, amíg teljesen elolvad.

A tojásfehérjéket 2 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a még meleg sodóhoz forgatjuk, hogy könnyű, habos mártást kapjunk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/aranygaluska-vanilia-sodoval-2/