Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Aranygaluska vanília sodóval recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 dl tej
  • 8 dkg margarin (lehet vaj vagy zsír is)
  • 8 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál só

Töltelék

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

Vanília sodó

  • 7 dl tej
  • 1,5 csomag vaníliaízű pudingpor (főzős)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • cukor (ízlés szerint)

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztet egy tálba öntöm, és hozzáadom a joghurtot, tojást, sót és cukrot. Közben kovászt készítek langyos tejből, 3 kanál lisztből, élesztőből és 1 mokkáskanál cukorból, majd megkelesztem. Amikor a kovász megkelt, ezt is hozzáadom a tálba, és hólyagosra dagasztom a tésztát. Az elkészült tésztát megkelesztem.

Tészta formázása és rétegezése

A megkelt tésztát kisodrom és nudlikra szaggatom. Egy kivajazott kisebb lábas aljába teszek egy sort a nudlikból, majd olvasztott vajjal megkenem. A töltelékhez a darált diót, cukrot és vaníliás cukrot összekeverem, és a tésztát meghintem az így készült keverékkel. Erre ismét ráteszek egy sort a tésztából, majd ismét a tölteléket, és így tovább, amíg a tészta el nem fogy. A tetejére már nem kell töltelék.

Sütés

Az aranygaluskát sötét pirosra sütöm.

Vaníliasodó elkészítése

A vaníliasodóhoz a tejet és a vaníliás pudingport kikavarom, majd tartalék lángon megfőzöm. Főzés után hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot, amivel ízesítem.

Tálalás

A megsült aranygaluskát ezzel a vaníliasodóval tálalom.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/aranygaluska-vanilia-sodoval/