Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Nagyi receptjei

Aranygaluska vaníliasodóval

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Az aranygaluska vaníliasodóval a magyar konyha egyik legkedveltebb, ünnepi desszertje. A puha, foszlós kelt tésztagolyók dióval, fahéjjal és cukorral rétegezve omlósan sülnek össze, majd a lágy, krémes vaníliasodóval leöntve igazán mennyei élményt nyújtanak. Laktató, mégis elegáns édesség, amely családi összejöveteleken mindig nagy sikert arat.

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Beküldte: 2013.09.06.

Hozzávalók a tésztához

Továbbá

Vaníliasodó hozzávalói

Elkészítése

Aranygaluska

Az élesztőt kevés langyos tejben és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet, porcukrot, sót, tojásokat, a maradék tejet, az olvasztott margarint és a reszelt citromhéjat összekeverjük, majd a felfutott élesztőt is hozzáadjuk. A tésztát simára dagasztjuk, és letakarva kb. 30–40 percig kelesztjük.

Amikor megkelt, lisztezett deszkán 1–1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tésztadarabokat villával megforgatjuk olvasztott vajban, majd a cukros-fahéjas diókeverékben is. Szorosan egymás mellé (és ha szükséges, egymásra) helyezzük egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsiben. A tetejére is szórunk a diókeverékből, majd újabb 30 percig pihentetjük.

Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 25–30 perc alatt készre sütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne száradjon ki, inkább maradjon puha és foszlós.

Vaníliasodó

A cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet összekeverjük egy tűzálló edényben. Hozzáadunk 2 dl tejet és a tojássárgákat, majd simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos keverékhez. Kis lángon, állandó keverés mellett besűrítjük, amíg selymes, krémes sodót kapunk.

Tipp

A diós keverékbe tehetünk egy kevés reszelt narancshéjat is, amely különleges ízt ad az aranygaluskának. A vaníliasodót gazdagíthatjuk tejszínnel, így még selymesebb és krémesebb lesz. A sütemény másnap is finom, ha sütés után lefedve tároljuk, de frissen a legjobb.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Ebéd
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is