Elkészítése
Aranygaluska
Az élesztőt kevés langyos tejben és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet, porcukrot, sót, tojásokat, a maradék tejet, az olvasztott margarint és a reszelt citromhéjat összekeverjük, majd a felfutott élesztőt is hozzáadjuk. A tésztát simára dagasztjuk, és letakarva kb. 30–40 percig kelesztjük.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán 1–1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tésztadarabokat villával megforgatjuk olvasztott vajban, majd a cukros-fahéjas diókeverékben is. Szorosan egymás mellé (és ha szükséges, egymásra) helyezzük egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsiben. A tetejére is szórunk a diókeverékből, majd újabb 30 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 25–30 perc alatt készre sütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne száradjon ki, inkább maradjon puha és foszlós.
Vaníliasodó
A cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet összekeverjük egy tűzálló edényben. Hozzáadunk 2 dl tejet és a tojássárgákat, majd simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos keverékhez. Kis lángon, állandó keverés mellett besűrítjük, amíg selymes, krémes sodót kapunk.
Tipp
A diós keverékbe tehetünk egy kevés reszelt narancshéjat is, amely különleges ízt ad az aranygaluskának. A vaníliasodót gazdagíthatjuk tejszínnel, így még selymesebb és krémesebb lesz. A sütemény másnap is finom, ha sütés után lefedve tároljuk, de frissen a legjobb.
