Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Aranygaluska vaníliasodóval recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók a tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 2.6 dl tej
  • 6 csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja

Továbbá

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • fahéj
  • olvasztott vaj

Vaníliasodó hozzávalói

  • 8 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 8 db tojássárgája
  • 16 dl tej

Elkészítése

Aranygaluska

Az élesztőt kevés langyos tejben és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet, porcukrot, sót, tojásokat, a maradék tejet, az olvasztott margarint és a reszelt citromhéjat összekeverjük, majd a felfutott élesztőt is hozzáadjuk. A tésztát simára dagasztjuk, és letakarva kb. 30–40 percig kelesztjük.

Amikor megkelt, lisztezett deszkán 1–1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tésztadarabokat villával megforgatjuk olvasztott vajban, majd a cukros-fahéjas diókeverékben is. Szorosan egymás mellé (és ha szükséges, egymásra) helyezzük egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsiben. A tetejére is szórunk a diókeverékből, majd újabb 30 percig pihentetjük.

Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 25–30 perc alatt készre sütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne száradjon ki, inkább maradjon puha és foszlós.

Vaníliasodó

A cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet összekeverjük egy tűzálló edényben. Hozzáadunk 2 dl tejet és a tojássárgákat, majd simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos keverékhez. Kis lángon, állandó keverés mellett besűrítjük, amíg selymes, krémes sodót kapunk.

Tipp

A diós keverékbe tehetünk egy kevés reszelt narancshéjat is, amely különleges ízt ad az aranygaluskának. A vaníliasodót gazdagíthatjuk tejszínnel, így még selymesebb és krémesebb lesz. A sütemény másnap is finom, ha sütés után lefedve tároljuk, de frissen a legjobb.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/aranygaluska-vaniliasodoval-3/