Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Aranygaluska vaníliasodóval recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 1 kg finomliszt
  • 400 ml tej
  • 4 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 100 g cukor
  • 40 g élesztő
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 100 g margarin

Kenéshez

  • 150 g darált dió
  • 100 g cukor
  • 200 g olvasztott margarin

Sodóhoz

  • 0,5 liter tej
  • 3 db tojás
  • 100 g cukor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a reszelt narancshéjat és a tojássárgákat. Az élesztőt kevés langyos tejben elkeverjük, majd a liszthez adjuk. A maradék tejjel és az olvasztott margarinnal alaposan összegyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. A tésztát letakarva 20 percig kelni hagyjuk.

Ez idő alatt elkészítjük a diókrémet. Összekeverjük a darált diót, a cukrot és az olvasztott margarint.

A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy kivajazott vagy kizsírozott tepsibe helyezzük a tésztadarabokat. Az első réteget lekenjük a diós keverék felével, majd a maradék tésztát rárakjuk, és azt is megkenjük a diós keverék másik felével.

A tepsit hideg sütőbe tesszük, majd a sütőt 180 fokra kapcsoljuk. A sütési idő kb. 40 perc, ezalatt a tészta szépen megdagad és aranybarnára sül.

Amíg sül a tészta, elkészítjük a vaníliasodót. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéből 50 g cukorral kemény habot készítünk. A tojássárgáját elkeverjük a liszttel, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel, hogy csomómentes legyen. A keveréket lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel.

A tűzről levéve a sodóhoz óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjehabot.

A kész aranygaluskát vaníliasodóval tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/aranygaluska-vaniliasodoval/