Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Aszalt szilvás gombóc recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Gombóc

  • 1 kg burgonya
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál vaj
  • csipet só

Töltelék

  • aszalt szilva (vagy lekvár)

Forgatáshoz

  • zsemlemorzsa
  • fahéj
  • vaníliás cukor

Elkészítése

Az aszalt szilvát kétféleképpen használtam fel: a szilvák egyik felét 15 perce vízbe áztattam, kimagoztam, majd a magok helyére fél teáskanál cukrot tettem. A szilvák másik felét simán kimagoztam és kevés lekvárral(nekem áfonya volt itthon) összekevertem.

A krumplit meghámoztam, sós vízben megfőztem és még melegen áttörtem. Hagytam hűlni kicsit, hogy tudjak vele dolgozni. Ezután hozzáadtam a lisztet, a tojást és a vajat, majd kézzel jól összedolgoztam.

Lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtottam, négyzetekre vagdostam. Mindegyikre tettem töltelékként: egy szem cukros-szilvát, a másikra egy szem lekváros szilvát, majd gombócokká formáltam és lobogó forró, sós vízben addig főztem, amíg feljöttek a víz tetejére.

Ezután kevés olajon vagy vajon pirított és fahéjjal, vaníliás cukorral megszórt zsemlemorzsába forgattam mindegyiket.

Jó étvágyat hozzá!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/aszalt-szilvas-gomboc/