Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Fánkok

Nagyi receptjei

Beignet, a francia fánk

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 csapott kk só 2 dl tej 2,5 dkg friss élesztő 2 ek cukor 1 tasak vaníliás cukor 1 egész tojás 10 dkg margarin olaj a sütéshez Elkészítése: A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Rászórunk 1 ek cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
5 adag
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Andrea Papikné Veress
Beküldte: 2016.02.16.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csapott kk só
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg margarin
  • olaj a sütéshez


Elkészítése:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Rászórunk 1 ek cukrot és hagyjuk felfutni.

A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a felfutott élesztőt. Jól kidolgozzuk, miközben az olvasztott, de nem forró margarint fokozatosan hozzáadjuk. Ha már fényesre dagasztottuk, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre tesszük, és kb. fél cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk. A tésztából 6×6 cm-es darabokat vágunk, konyharuhával letakarjuk, és még fél órát kelesztjük.

Bő, forró olajba téve a fánkokat mindkét oldalán szép pirosra sütjük. Egyszerre ne tegyünk sok fánkot az olajba, mert meg fognak nőni.

Papírtörlőre szedve hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni, majd porcukorral meghintve, esetleg lekvárral tálaljuk.
[box style=”info”]Nem is tudom, hogy mi van velem, talán valami betegséget kaptam el. Azt hiszem a neve fánk láz. Minden héten sütök egy újabb fajtát. De nem bánom, amíg a család nem reklamál.
Most egy francia változatot próbáltam ki. Bevallom, kicsit csaltam. A tésztán csak egy egész kicsit változtattam, mert az nagyon hasonlított a bevált kelt tésztámra, csupán az összetevőknél van egy kis eltérés az arányokban, no meg én csak friss élesztőt szoktam használni.

Csoda szépek lettek. Az első adag nem lett szalagos. Majd rájöttem, hogy az olaj nem elég forró. Ha már jó forró, akkor csak 1-1 perc és meg is sül. Nem szükséges se fedő se fejjel lefelé az olajba rakni. Ezek nélkül is ott az áhított csík, benne pedig az a bizonyos luk, amibe akár lekvárt is kanalazhatunk.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Nagyon olcsó Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Desszert
Andrea Papikné Veress
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is