Elkészítése
A tészta elkészítéséhez a vajat vagy margarint megpuhítjuk (de nem olvasztjuk fel), majd összegyúrjuk a liszttel, porcukorral, élesztővel és tejjel, amíg sima tésztát nem kapunk. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, letakarjuk, és kb. fél órára hűvös helyen pihentetjük.
A diós töltelékhez a tejet a cukorral és a lekvárral felforraljuk, majd belekeverjük a diót, a mézeskalácsot, a mazsolát és a citromhéjat. Jól összekeverjük, és ha szükséges, még kissé főzzük, hogy a töltelék kenhető állagú legyen. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy kis tejet.
A mákos töltelékhez a tejet a cukorral, a mézzel és a lekvárral szintén felforraljuk, majd hozzáadjuk a mákot és a mazsolát.
Miután a tészta pihent fél órát, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és megtöltjük a diós vagy mákos töltelékkel. A tésztát feltekerjük, és tepsire helyezzük. A tetejüket megkenjük tojással, majd reggelig hűvös helyre tesszük.
Reggel ismét megkenjük a tetejüket tojással, néhány helyen megszurkáljuk, és előmelegített sütőben kb. 30-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
