Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bejgli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 56 dkg liszt
  • 21 dkg vaj ( vagy margarin)
  • 6 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 db tojás (a kenéshez )

TöltelékDiós

  • 25 dkg darált dió
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg mézeskalács (ledarálva )
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • 1 dl tej
  • citromhéj
  • 5 dkg mazsola

Mákos

  • 25 dkg mák
  • 25 dkg porcukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • 5 dkg mazsola
Bejgli

Elkészítése

A tészta elkészítéséhez a vajat vagy margarint megpuhítjuk (de nem olvasztjuk fel), majd összegyúrjuk a liszttel, porcukorral, élesztővel és tejjel, amíg sima tésztát nem kapunk. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, letakarjuk, és kb. fél órára hűvös helyen pihentetjük.

A diós töltelékhez a tejet a cukorral és a lekvárral felforraljuk, majd belekeverjük a diót, a mézeskalácsot, a mazsolát és a citromhéjat. Jól összekeverjük, és ha szükséges, még kissé főzzük, hogy a töltelék kenhető állagú legyen. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy kis tejet.

A mákos töltelékhez a tejet a cukorral, a mézzel és a lekvárral szintén felforraljuk, majd hozzáadjuk a mákot és a mazsolát.

Miután a tészta pihent fél órát, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és megtöltjük a diós vagy mákos töltelékkel. A tésztát feltekerjük, és tepsire helyezzük. A tetejüket megkenjük tojással, majd reggelig hűvös helyre tesszük.

Reggel ismét megkenjük a tetejüket tojással, néhány helyen megszurkáljuk, és előmelegített sütőben kb. 30-45 perc alatt szép pirosra sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/bejgli-2/