Egy tálba mérjük a lisztet, margarint, zsírt, porcukrot, sót és összemorzsoljuk az egészet.
Egy másik tálban az élesztőt, tejet, tojássárgáját összekeverjük, majd a lisztes keverékhez öntjük és összegyúrjuk alaposan a tésztát.
A tésztát 4 részre osztjuk, téglalap alakúra igazítjuk mindegyiket és letakarva hideg helyre tesszük 1 órára.
Közben elkészítjük a töltelékeket. Egy tálba a diót, 1 csomag vaníliás cukrot és fél citrom héját elkeverjük.
Egy másik tálban a mákot,a másik csomag vaníliás cukrot, a citrom maradék héjat, mazsolát szintén összekeverjük.
Felforraljuk a tejet a cukorral és egyik felét a dióra, másik felét a mákra öntjük és jól elkeverjük mindkettőt.
A tésztákat egyenként kinyújtjuk vékonyra, téglalap alakúra és rákenjük a töltelékeket egyenletesen (a mákos és diós töltelék is 2-2 rúdra elegendő), a széleit behajtjuk, majd feltekerjük.
Sütőpapíros tepsibe tesszük és megszurkáljuk fogpiszkálóval. Tojássárgájával lekenjük hosszában, majd hideg helyre tesszük, amíg meg nem szárad rajta. Mikor száraz, akkor tojásfehérjével kenjük meg, de most már ellenkező irányban ettől lesz márványos.
Mikor megszáradt előmelegített sütőbe toljuk és 190 fokon kb 30 percig sütjük.
Ha szétrepedne a bejgli, semmi gond, még forrón össze lehet nyomni, a tészta szépen összeilleszthető.