Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bejgli ahogy én készítem recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg finomliszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg libazsír (vagy kacsa)
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • kb. 2,5-3 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 kisebb főtt burgonya
  • 1 csipet só

Túrós

  • 30 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • kb 4 dkg búzadara
  • 3 db tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja

Gesztenyés

  • 50 dkg cukrozott gesztenyemassza
  • reszelt narancshéj
  • 4 evőkanál habtejszín (kb)
  • 2 evőkanál rum

Mákos

  • 25 dkg darált mák
  • 2 db reszelt alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • kevés tej

Elkészítése

A vajat, kacsa- vagy libazsírt és a főtt burgonyát elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzákeverjük a cukrot és egy csipet sót. A liszt közepén mélyedést készítünk, beleöntjük a tejet, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, és annyi tejfölt, hogy puha, az edény falától elváló tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk, majd letakarva egy órára hideg helyre tesszük pihenni, ezalatt elkészítjük a töltelékeket.

A töltelékek elkészítése:

• A túrós tölteléket csak össze kell keverni és hagyni állni.

• A gesztenyés tölteléket szintén összekeverjük, de ne legyen túl folyékony. Tejszín helyett reszelt almát is adhatunk hozzá.

• A mákos töltelékhez az almát megpucoljuk, lereszeljük, majd hozzákeverjük a cukrot, a reszelt citromhéjat, és annyi tejet, hogy kenhető állagú legyen.

A tésztát 6 részre osztjuk, mindegyiket téglalap formára nyújtjuk a tepsi hosszúságára. Megkenjük a választott töltelékkel, a tészta mind a négy végét kicsit ráhajtjuk a töltelékre, majd feltekerjük. A hajtott végével lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

A bejgliket először megkenjük a 2 tojássárgájával, majd hűvös helyen hagyjuk rászáradni (kb. 1 óra). Ha megszáradt, megkenjük a tojásfehérjével is, és ismét hűvös helyen hagyjuk rászáradni. Ettől lesz szép márványos a sütés során. Sütés előtt megszurkáljuk a bejgliket.

Hideg sütőbe helyezzük, és 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/bejgli-ahogy-en-keszitem/