Elkészítése
A hókifli igazi klasszikus sütemény, amelynek receptje gyakran a nagymamák megsárgult füzetéből kerül elő. Puha, omlós tésztája és a változatos töltelékek miatt szinte mindenki kedvence. Készíthetjük dióval, mákkal, mogyoróval, mandulával vagy akár lekvárral töltve, mindig biztos siker lesz.
Tészta elkészítése
A lisztet, porcukrot és sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a zsírt, a tojást és a tejfölt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, cipóvá formáljuk, fóliába csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük. A legjobb, ha előző este begyúrjuk, így másnap könnyebb lesz vele dolgozni.
Töltelék elkészítése
A darált mákot vagy mogyorót összekeverjük porcukorral, rummal, reszelt citromhéjjal és kevés baracklekvárral. A tejet hozzáöntjük, majd kis lángon elkezdjük melegíteni. Amikor a töltelék átforrósodott, levesszük a tűzről, és lefedve hagyjuk gőzben párolódni. Vigyázzunk, mert könnyen leéghet.
Formázás és sütés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket vágunk belőle. A közepére tölteléket teszünk, majd félbehajtjuk, a széleket óvatosan összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és kb. 12 perc alatt világosra sütjük. Nem szabad túl barnára pirulnia, mert akkor kiszárad a tészta.
Befejezés
A még forró kifliket porcukorban megforgatjuk, majd rácson vagy fémdobozban hagyjuk kihűlni.
Tipp
Légmentesen zárva sokáig eltartható, bár a legtöbb háztartásban nem marad belőle sokáig, mert pillanatok alatt elfogy. Ha többféle töltelékkel készítjük, mindenki talál kedvére valót az ünnepi asztalon.


