Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kiflik

Nagyi receptjei

Békebeli kifli

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Kovászhoz: 15 dkg liszt 2,5 dkg friss élesztő 1,5 dl víz 1 ek olaj Másnap: az egész kovász 60 dkg liszt 2 kk só 2,5 dl víz 1 ek olaj 2,5 dkg margarin Elkészítése: Este a kovászhoz a lisztet egy kelesztő tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos vizet, az olajat és jól […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Andrea Papikné Veress
Beküldte: 2014.12.10.

Elkészítése

Hozzávalók:
Kovászhoz:

  • 15 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl víz
  • 1 ek olaj

Másnap:

  • az egész kovász
  • 60 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dl víz
  • 1 ek olaj
  • 2,5 dkg margarin


Elkészítése:

Este a kovászhoz a lisztet egy kelesztő tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos vizet, az olajat és jól összekavarjuk a masszát. (Nekem elég lágy volt, fakanállal dolgoztam.) A konyhapulton hagyjuk lefedve. Másnap az egész kovászhoz adjuk a lisztet, a sót, a vizet és az olajat, a margarint.

Alaposan kidagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva 30 percet kelesztjük. A tésztát lazán átgyúrjuk. Ismét letakarva 30 percet kelesztjük. A megkelt tésztát megközelítőleg egyforma 8 részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőlük. Letakarva 15 percet hagyjuk pihenni.

Egyenként 2-3 mm vastagra és vízcsepp alakúra elnyújtjuk. Feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk. Érdemes a kifli közepére eső hajtás végét alulra fordítani. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól kicsit távolabb. Ott még letakarva hagyjuk kb. 1 órát kelni. Közben bemelegítjük a sütőt, aminek az aljába vízzel teli lábaskát állítunk.

A kifliket lekenjük tejjel és közéjük vizet spricelünk. Előmelegített sütőben 10 percet 200 fokon, majd 180 fokra mérsékelve további 15 percet sütjük légkeveréssel. A sütőből kivéve még lespricceljük vízzel. Rácson hagyjuk kihűlni.

[box style=”info”]További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
A kovász pihentetési idejét nem tartalmazza az elkészítési idő.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Nagyon olcsó Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Vacsora
Andrea Papikné Veress
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is