Elkészítése
A birsalmákat egyenként alaposan megmossuk, akár körömkefével is dörzsölhetjük, hogy tiszták legyenek. Egy fazékba tesszük a birsalmákat, és annyi vizet öntünk rájuk, hogy éppen ellepje őket. Kb. fél óra alatt megfőnek. Amikor megfőttek, a vizet leöntjük, és a nem kívánt részeket, például a magházat, eltávolítjuk.
A birsalmát kézi botmixerrel pépesítjük. Most 1,5 kg birsalmapépet kaptam, amihez 1,2 kg kristálycukrot adtam, és két citrom levét facsartam rá. Alaposan összekevertem, majd 4×5 percre a mikrohullámú sütőbe tettem, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Minden 5 perc után megkevertem. Ez a módszer nagyon praktikus, mert nem kell attól tartani, hogy odaég a tűzhelyen.
Általános arány, hogy 1 kg birsalmapéphez 80 dkg cukrot adunk. Ízlés szerint fahéjjal is ízesíthetjük. Nem túl forrón folpackkal bélelt formákba adagoljuk, és pár szem darabolt diót is tehetünk bele, ha szeretnénk.
Másnap kiöntjük a formákból, majd 3-4 napig száraz, hűvös helyen szárítjuk.

